За почетак, ауторска права.

Creative Commons лиценца
Блог „Бизнис трип“ , чији је аутор ТоМЦаа, је лиценциран под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 3.0 Србија .

А о аутору и пројекту:

Студент друге године Рачунарског факултета у Београду, на програму Рачунарске науке. Неважна информација. Да ли је? Покренуо сам овај блог да бих се мало више упустио у неке мало стручније теме, које нису свакодневница просечног човека који се не бави рачунарима у ширем смислу. Иако већ дуже време користим Blogger платформу за блог који још увек водим (Штриц-штриц), а који је тотално сваштарског типа, овај блог сам отворио на WP платформи из више разлога. Један од њих је упознавање са новом платформом, широко распрострањеном, коју до сада нисам користио. С тим у вези, овај блог ће претрпети много промена како ја будем истраживао WP. Други је ваљда шири спектар могућности на овој платформи (које тек треба да упознам, а које би ми касније у животу могле користити). На крају крајева, WP је широко распрострањен CMS и уколико бих се у животу и раду сусрео са њим, било би лепо да знам бар неке основне ствари на самом почетку. Трећи је што сам толики хејтер WP-а (морам признати) што се блогова тиче, да сам морао и сам да га опробам и да се уверим у исправност свог критизерства (које већ постепено прелази у реалну критику). Четврти – признајем, изгледа некако професионалније, мада је то већ ствар подлоге и умећа веб-дизајна.

Дакле, пошто сам оправдао своје коришћење WP-a, ред је и да кажем нешто о „пројекту“. Дао сам му назив „Бизнис трип“ јер га буквално схватам као неку врсту пословног путовања. Е сад, кад се та синтагма чита овако на српском, испада да се „трипујем“, жаргонски речено, што је у неку руку и тачно. Елем, присиљавам себе да ових дана упознајем свашта што ме толико и није дотицало до сада а има везе са рачунарством. У складу са неком тамо реченицом „Travel broadens the mind“, коју сам покупио из уџбеника из средње школе, кренуо сам да се упознајем са разним стварима. Овде ћу писати о проблемима на које сам наишао (или наилазим) и како их једноставно/ефикасно/ако икако постоји начин – решити.

Још један од разлога је што сам кренуо да прикупљам „друштвени капитал“, како се то популарно каже данас. Тако сам се раширио свуда (осим на FB-у који сам угасио јер ми је одузимао превише времена ни на шта). С тим у вези, некако је логично било да дођем и на WP те да кренем да се бавим неким озбиљнијим стварима везаним конкретно за будућу професију. Наравно, ваши коментари, сугестије, примедбе, било шта – добродошли су. Контам да су кључне ствари у послу: стално истраживање нових могућности, контакт с људима из професије и контакт с људима који су потенцијални клијенти. Ове две групе људи могу се у неку руку и преклапати. Не знам много, али трудићу се увек да научим више и да помогнем колико је у мојој моћи.

Не знам колико ћу често одржавати овај блог, у принципу то би требало да буде сваки пут када ми нешто ново падне на памет, или се сусретнем са неким новим проблемом. Нисам од оних способних да одржавају IT вести, али можда ћу повремено дати свој коментар на неку нову ствар која се појавила и коју сам игром случаја имао прилике да тестирам (стварно ретке прилике, нарочито што се хардвера тиче).

Важно је имати жељу за сарадњом. С тим у вези – сарађујте 😉

Милан Томић, познатији као ТоМЦаа